Quick Check, Q & A - Series 1 (AIIMS, KERALA PSC, DME, DHS, RRB, ESIC, NIMHANS, DSSB, CHO, JIPMER, PGI, NHM)
NURSING SAPIENS QUICK CHECK SERIES - I
1. After age of one year, at which interval vitamin –A solution is given to a child?
Answer : After every 6 months
2. After administration of measles vaccine immunity develops?
Answer: On 11th day to 12th
day after vaccination
3. Which is the best site for DPT immunization?
Answer: Vastus lateralis
4. Causative organism of mumps is?
Answer: Myxovirus
5. The process by which individuals and groups of people learn to behave in a
manner conducive to promotion, maintenance or restoration of health is?
Answer: Health Education
6. Route of administration of DPT vaccine injection?
Answer: Intramuscular
7. Inner lining of esophagus is lined with which epithelium?
Answer: Stratified Squamous
8. BUN used kidney function tests that stand for?
Answer: Blood urea nitrogen
9. What is the priority Nursing action after seizure?
Answer: Open Airway
10. Pressure by the upper end of a crutch may cause injury to the?
Answer: Axillary nerve
11. Due to glycolysis in post mortem muscles there is accumulation of?
Answer: Lactic acid
12. Rectal examination is done by which instrument?
Answer: Proctoscope
13. Wrist drop is a condition in which?
Answer: Extensor muscles of wrist and digits do not
work
14. How much oxygen a nurse should give to a patient with chronic respiratory
failure?
Answer: 2 liter/mt with nasal mask
15. Trochanter roll is used to?
Answer: Prevent external rotation of hip when patient is in
recumbent position
16. Position given after left Pneumonectomy?
Answer: Operated site and back
17. Gallow's traction is used for?
Answer: Fracture shaft of femur
18. After cardiac catheterization, immediate priority nursing intervention is?
Answer: Check for
distal pulses and bleeding from site
19. Which instrument is used to take cervical smear?
Answer: Ayre’s spatula
20. What is the most appropriate nursing intervention while treating a laceration?
Answer: Apply pressure dressing and ice pack.
21. Bleeding from urethra known as?
Answer: Hematuria
22. Most commonly used laboratory technique used to identify tubercle bacilli in
sputum?
Answer: Acid Fast Staining
23. Which type of insulin is used for rapid reduction of glucose?
Answer: Rapid acting
24. Which of the anti-tubercular drug has the side effects of peripheral neuritis?
Answer: Isoniazid
25. Action of diuretics is?
Answer: To increase urine output.
Comments
Post a Comment